Business Plan
Tuesday, 23 February 2016, ϟ 0 shout(s)



Heyhoo yuhuuuuu.......... Alhamdulillah masih bernafas hingga ke post yang seterusnya . Kejap je rasanya nak habis sem dua, yelah sebab semalam dah dapat jadual final exam. Perghh dekat dua minggu gak ah exam tu dan yang paling best sebab gap untuk setiap subjek lebih kurang 2-3 hari dan yang lagi best sebab last paper tu time befday ma yeayyyy . Dan agak okey la jadual exam kali ni sebab 3 hari pagi 3 hari petang so In Sha Allah la sempat untuk semuanya aminn....

Tapi balik je dari cuti raya cina hari tu , busy dia bukan main lagi haa. Ni hari ni sepatutnya ada test untuk hbu tapi tak jadi pulak sebab ada ceramah pasal ketuanan apa tah tadi . So esok field trip, jumaat midterm test ctu , minggu depan test ent dan present sekali . Ok dah alang alang tajuk pun pasal business plan dan termention dah pasal ent ni tapi memang nak merungut pasal benda ni pun. First start sem dulu macam pelik gak ah asal budak sains kena ambik business gak kan so bila lect cakap tu subjek universiti so diam sampai ke situ je . 3 jam untuk subjek tu macam mengingatkan management sem lepas hahaha tapi awal awal dulu kelas ent ni takde la belajar terus sebab kitorang belum dapat module . So just sembang sembang je pastu kalau ada kelas pun selalu balik awal . Sebelum cuti raya haritu dah habis semua subjek untuk ent . Bapok laju tsk tsk stk T.T

So ingatkan bila ambik subjek ni just teori semata mata je tapi dah lama lama tu haa belang dia dah keluar . First kena bincang pasal projek sebab sir cakap ada pertandingan apa tah untuk final nanti lepastu daftar syarikat even daftar tu hanya dengan sir je , sir yang luluskan. Lepastu yang klimaks dia kena buat business plan pulak aihhh . Time tu tak sangka la benda alah ni boleh mesntresskan semua pelajar HS113 ni pasainya keje tu dalam kumpulan dan dah ada apa yang patut kena buat dekat dalam module . Anggapannya mungkin keje akan mudah lah kan sebab dapat contoh even tak berapa lengkap.

So bawak la balik keje tu selama 10 hari cuti kat rumah , dia punya bengang tu bermula sebab dekat rumah aku taktahu la pasaipa time tu susah nak mati nak dapatkan data internet . Bayangkan kitorang kena discuss via wassep dengan keadaan data aku yang tunggu masa nak mati je . Tapi at least keje jalan gak ah sebab ada bekas pelajar business dekat rumah tu. So even cuti dah habis still lagi hari hari duk hadap keje tu sebab nak kena submit jumaat lepas tapi sir postpone kan nak hari isnin.

First first memang la aku yang first siap lepastu ada benda tak cukup so kena tambah lepastu dekat financial pulak tak stabil pasalnya banyak merah . So kena la ubah sebab aku punya kira kira tu berkait sangat rapat dengan marketing . Bila marketing kena tukar harga jualan setahun so aku pun kena tukar jugak , kena kira penghasilan untuk bulan 1-12 untuk tahun pertama dan jumlah untuk tahun kedua dan ketiga . Pastu jadual untuk raw materials yang nak kena beli pulak kena buat untuk 12 bulan tahun pertama kedua dan ketiga , kau rasa ?

Dah penghasilan banyak tapi beli barang sikit memang tak logik lah kan ? So 36 table untuk raw materials kena tuka , buat balik . Ubah dan aku rasa ada la sampai sepuluh kali aku kena hadap benda tu . Hari ahad , dari petang sampai ke pagi isnin kitorang kena siapkan keje tu sebab banyak sangkut pasal merah lah . Once  marketing tukar so operation kena tukar dan wajib la jadual untuk raw materials untuk 3 tahun tu kena tukar gak. Kalut gak ah sebab dalam pukul 1.30 still keje keje edit pe semua tak siap . Dalam pukul 2,30 gak la baru gi kelas tu pun nasib sir time tu masuk lambat.

Keje keje print tu pulak mintak tolong roommate aku tolong printkan . Lepastu punya la happy kan balik bila tengok business plan tu tebal gila nak mati dan bila housemate aku check page banyak lari , kau rasa ? Dah memang time tu ingat nak kena print balik la sebab banyak rosak dan lagi sorang housemate aku bukak wassep , classmate aku bagitahu sir tanak lagi . Dia suruh hantarkan yang untuk presentation dulu sebab yang kitorang buat ni mungkin banyak salah so kena betulkan bila dah habis presentation nanti . Stress dia bukan main beb , benda cakap nak kena submit hari ni last last sir tanak ? Haihh dia macam tak ikhlas tau buat keje time tu sebab yela fikirkan test ctu , ent , hbu , epid yang memang gap dia bape hari je dan memang tak sempat langsung nak baca nota . Dia sebenarnya tanak merungut tapi bila dah jadi tu haa tahu lah kan panas dia cemana . Saborkan jelah sebab dah memang adab jadi student . So nak legakan kepala otak pasal ent ni kena tunggu time presentation nanti lah , perghhh

new past